Annonce

Annonce

Et barn er ved at skrælle en appelsin

Årets pesticidrapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen viser, at økologi fortsat er det langt sikreste valg, hvis man vil reducere risikoen for at få pesticidrester med hjem i indkøbskurven. Foto: Marendine Krainert Ladegaard

Halvdelen af dansk konventionel frugt har pesticidrester

Den årlige pesticidrapport viser atter, at økologi er det sikreste valg, hvis man vil minimere risikoen for pesticidrester i sine fødevarer. Næsten 80 pct. af konventionelt dyrket frugt fra ind- og udland og godt 40 pct. af grønsagerne indeholder pesticidrester.

Ligger der fem stykker konventionel frugt i en skål foran dig, er der risiko for, at de fire af dem har pesticidrester på sig. Den nye pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser nemlig, at 79 pct. af alle prøver af konventionelt dyrket frygt indeholder pesticidrester, og det er nogenlunde enslydende med, hvad rapporterne de foregående år har vist.

For konventionelle grønsager er tallet 42 pct., og for cerealieprøverne (morgenmadsprodukter) er det 29 pct.

Der er hyppigere pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grønt; eksempelvis er det 51 pct. af den danske konventionelle frugt, der indeholder pesticidrester. For danske konventionelle grøntsager er der pesticidrester i 20 pct. af prøverne.

I alt er 34 prøver vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko, eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes.

Pesticidindholdet var dog under maksimalgrænseværdien i 97 pct. af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket ikke forarbejdet frugt, grøntsager og korn. Der er - som i de foregående år - oftere fundet pesticidrester i frugt end i grøntsager.

Økologi sænker risikoen

Rapporten viser atter, at det mest sikre valg, hvis man vil undgå pesticidrester, er at vælge de økologiske fødevarer.

”I Økologisk Landsforening stiller vi os uforstående over for, hvorfor det fortsat er tilladt at anvende pesticider. Forekomsten af syntetiske sprøjtegifte er ganske enkelt alt for høj. De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand. Et af midlerne til at stoppe brugen af syntetiske pesticider er at sikre, at flere landmænd lægger om til økologi,” siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.

Der er udtaget 224 stikprøver af økologiske vegetabilske fødevarer inkl. forarbejdede. I otte af dem (3,6 pct.) er der fundet pesticidrester, men i fem af dem var der tale om pesticider, som er tilladt i økologien. De øvrige tre prøver afventer økologistatus, da man skal afgøre, om der er tale om kontaminering fra andre kilder eller decideret svig.

"Julestemningen daler en smule hvert år, når pesticidrapporten udkommer. Alle mennesker burde kunne nyde at skrælle en klementin eller drikke et glas glögg med en god fornemmelse i maven. Jeg må igen og igen konkluderede, at økologi er det sikreste valg, hvis man vil undgå at få syntetiske sprøjtegifte indenbords," siger Louise Køster.

I forarbejdede konventionelle prøver er der fundet overskridelser af maksimalgrænseværdien i tre prøver (3,1 pct.). Der er ikke fundet pesticidrester i babymad - her blev taget 10 prøver, hvoraf syv af dem var økologiske. I animalske prøver er der fundet rester i fem prøver af dansk honning, svarende til 1,6 pct. af de animalske prøver. Alle indhold var under maksimalgrænseværdien.

Flere end ét pesticid i nogle varer

Der er en større andel af prøver med fund af mere end ét pesticid i samme prøve i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.

Antallet af prøver udtaget med oprindelse fra Danmark, EU og uden for EU er fordelt på hhv. 92, 235 og 254 prøver. Dermed er antallet af danske prøver mindre end udenlandske prøver, hvilket bør tages i betragtning ved vurdering af resultaterne, lyder det i rapporten.

Det er Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for myndighedskontrol i fødevarer, og analyser udføres som udgangspunkt af Fødevarestyrelsens laboratorium. DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen står i fællesskab for planlægning af kontrollen og afrapportering af resultaterne.

Ved undersøgelserne er hovedvægten lagt på analyse af frugt og grøntsager, så der undersøges flest fødevarer inden for de grupper, hvor sandsynligheden for fund og overskri-delser er størst. Desuden er prøveplanen for stikprøver bestemt, ud fra hvilke fødevarer der bidrager mest til danskernes eksponering for pesticidrester. Ifølge DTU Fødevareinstituttets beregninger stammer mellem 85 pct. og 97 pct. af danskernes pesticid-eksponering fra 25 afgrøder, og derfor udgør disse hovedparten af prøverne.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage